Mlekovita

Kolejny rekordowy rok MLEKOVITY

W dniu 25 marca 2017 roku odbyło się Walne Zgromadzenie Przedstawicieli Członków Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA, na którym Prezes Zarządu Dariusz Sapiński przedstawił sprawozdanie z działalności firmy wraz z wynikami roku 2016.

– Jestem bardzo zadowolony z podsumowania ubiegłego roku, ponieważ pokazują, że 2016 rok był kolejnym, w którym MLEKOVITA może pochwalić się dobrą kondycją. Ponadto zakończyliśmy rok z rekordowymi przychodami, które po raz pierwszy przekroczyły 4 mld złotych – mówi Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński. – Osiągnęliśmy sukces w postaci stałego rozwoju firmy i wzrostu wartości marki MLEKOVITA, która jest obecnie najcenniejszą marką produkcyjnego sektora polskiej gospodarki. Wprowadzamy kolejne nowe produkty, z których wiele od momentu pojawienia się na rynku zyskało uznanie konsumentów i zdobyło nagrody na krajowych i międzynarodowych targach i konkursach. Zrealizowaliśmy kolejne ważne inwestycje, rozbudowując i modernizując infrastrukturę wewnętrzną, a już w tym roku otworzymy kolejną: Fabrykę Proszków Mlecznych, inwestycję kluczową i największą w historii firmy z dotychczas zrealizowanych, w wyniku której MLEKOVITA będzie nie tylko największym producentem proszków mlecznych w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej.

MLEKOVITA jako jedyna grupa mleczarska w Polsce i jeden z niewielu przetwórców mleczarskich w Europie przygotowana jest na dobowy przerób surowca przekraczający 6,5 mln litrów (w związku z budową Fabryki Proszków Mlecznych, której ukończenie zaplanowane zostało na czerwiec 2017 r., przewidywane jest zwiększenie produkcji o ok. 3 mln L dziennie).

W 2016 roku zainwestowano rekordową kwotę blisko 170 mln złotych. Inwestycje były związane m.in.:

  • ze zwiększeniem zdolności produkcyjnych,
  • z większą innowacyjnością firmy,
  • z uzyskaniem lepszego bezpieczeństwa w zakresie dostarczanych czynników i energii,
  • z utrzymaniem wysokich standardów i poprawą warunków pracy pracowników MLEKOVITY,
  • z rozwojem dystrybucji i dostępności produktów MLEKOVITY,
  • z ciągłą dbałością o środowisko naturalne.

Główne zadania inwestycyjne realizowane w 2016 roku to:
– w centrali Grupy MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem:

  1. trwająca budowa Fabryki Proszków Mlecznych,
  2. linia do konfekcjonowania serów w plastry i pakowania w opakowania dwupaki,
  3. rozbudowa budynku masłowni i linia do pakowania masła w kostki,
  4. paletyzator produktów w dziale wyroby świeże,
  5. linie do produkcji i pakowania serów dojrzewających i serów topionych,
  6. linia do produkcji serów parzonych string cheese – paluszki serowe i ser mozzarella,
  7. zakończenie budowy i oddanie do użytku hurtowni nabiałowej,
  8. tunel chłodniczy dla wyrobów fermentowanych,
  9. modernizacja i rozbudowa oczyszczalni ścieków,
  10. rozbudowa instalacji do produkcji i pakowania mleka UHT i o przedłużonej trwałości,
  11. zakup zakładu produkcyjnego w Łaszczowie z pełną infrastrukturą i liniami produkcyjnymi,
  12. zakup sprzętu komputerowego i systemu monitoringu cyfrowego,
  13. zakup wyposażenia do sklepów MLEKOVITKA i hurtowni,
  14. rozbudowa magazynów produktów na terenie całego kraju,

    – w oddziałach Grupy MLEKOVITA:

  15. w Zakładzie w Kościanie: budowa magazynu hurtowni, stacja transformatorowa, kocioł parowy, tank aseptyczny do linii UHT, automat do klejenia tacek,
  16. w Zakładzie w Lubawie: budowa kotłowni gazowej, zakup tankosilosów, wymiennik ciepła,
  17. w Zakładzie w Baranowie: zestaw pasteryzująco wirujący, modernizacja oczyszczalni ścieków, pakowarka próżniowa, obkurczarka, hala namiotowa,
  18. w Zakładzie w Trzebownisku: modernizacja twarożkarni ze zwiększeniem zdolności produkcyjnych, montaż rozdzielni elektrycznej, rozpoczęcie budowy nowej kotłowni i nowej oczyszczalni ścieków,
  19. w Zakładzie w Białej Podlaskiej: budowa hurtowni, wykrywacz metalu do linii serów,
  20. w Zakładzie w Zakopanem: zbiorniki magazynowe mleka, detektor metali do linii serów, wózki wędzarnicze, prasowalnica, stacja mycia i modernizacja aparatowni.

Konsekwentna realizacja założonych działań pozwoliła na zwiększenie mocy wydajnościowych MLEKOVITY o 20% i zwiększenie zdolności produkcyjnych, czym potwierdziła pozycję lidera w branży.

Inwestycje podyktowane były uwarunkowaniami rynkowymi związanymi z dużą dostępnością i dynamiką skupu surowca – w porównaniu do 2015 roku dynamika skupu i zakupu surowca wzrosła o blisko 10%.

Ogrom pracy wkładanej w rozwój bazy produktowej znakomicie ilustruje liczba nowych produktów oferowanych każdego roku konsumentom przez MLEKOVITĘ. Po rekordowym w liczbie nowych produktów roku 2015 (116 nowych produktów w 14 kategoriach), w 2016 r. na rynek wprowadzono kolejne 31 produktów w 8 kategoriach:

  1. sery:
    • ser Sokół w plastrach 500 g,
    • ser Sokół mierzwiony w plastrach 150 g,
    • sery w dwupaku 2 x 250 g: Sokół i Edamski, Gouda i Tylżycki, Gouda bez laktozy i Sokół bez laktozy,
    • sery w plastrach 100 g: Gouda i Mazdamer,
    • ser Liliput 350 g,
    • ser sałatkowy typu greckiego Salatos 120 g i 1,6 kg;
  2. serki:
    • serek Wiejski Polski bez laktozy 180 g;
  3. sery pleśniowe:
    • ser La Polle Brie 200 g;
  4. sery topione:
    • ser topiony twarogowy Deliser klasyczny 136 g (8 szt. x 17 g),
    • ser topiony Gouda 136 g (8 szt. x 17 g),
    • ser topiony Camembert 100 g,
    • sery topione w plastrach (w osobno pakowanych plasterkach) 130 g: tost, z szynką;
  5. twarogi:
    • twaróg półtłusty klinek bez laktozy 230 g,
    • twaróg śmietankowy ok. 300 g;
  6. produkty fermentowane:
    • napój typu tureckiego Ayran 250 ml,
    • jogurt Polski waniliowy w kubku 350 g,
    • jogurty HOHO z drażami kakaowymi 110 g (100 g jogurtu + 10 g draży): naturalny, wanilia (z pokruszoną laską wanilii), truskawka, owoce leśne oraz brzoskwinia z marakują;
  7. mleko i produkty mleczne:
    • mleko Wydojone bez laktozy o zawartości tłuszczu 1,5% i 3,2% w pojemności 1 L i 500 ml;
  8. masła i tłuszcze:
    • masło klarowane w kostce 200 g,
    • olej kokosowy 500 ml.

Plany na kolejny rok obejmują dalszy, konsekwentny rozwój firmy i marki MLEKOVITA.

Kategoria: Wydarzenia28 marca 2017