Mlekovita

Ciasta i desery - Ciasto z czereśniami


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu 200 g
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu 200 g
Masło Ekstra osełka (pergamin) 82% tłuszczu 500 g
Masło Ekstra osełka (pergamin) 82% tłuszczu 500 g
Ser pleśniowy La Polle Brie Classic 200 g
Ser pleśniowy La Polle Brie Classic 200 g

Skadniki:

  • 1/2 kg czereśni
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło Polskie Mlekovita i bułka tarta do formy

• Czereśnie umyć, wydrylować. Utrzeć jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dalej mieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. • Dwie okrągłe foremki posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać, na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA