Mlekovita

Ciasta i desery - Ciasto z morelami i polewą truskawkową


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu  100 g
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu 100 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g

Skadniki:

  • 100 g masła Polskiego Mlekovita
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • sól
  • 1/2 kg moreli
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 łyżek 18-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita

• Zimne masło posiekać z mąką. Dodać cukier, jajko i szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, odłożyć na 30 min do lodówki. • Morele umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Ciasto rozwałkować, wyścielić nim blachę, ułożyć morele. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. • Truskawki umyć, usunąć szypułki, wrzucić do blendera. Dodać cukier puder oraz śmietanę, zmiksować. • Ostudzone ciasto z morelami pokroić na porcje, nałożyć na talerze, polać polewą truskawkową.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA