Mlekovita

Ciasta i desery - Galaretka z bitą śmietaną i truskawkami


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Śmietanka POLSKA 30% 200 ml
Śmietanka POLSKA 30% 200 ml
Śmietanka UHT Polska 30% tłuszczu 500 ml
Śmietanka UHT Polska 30% tłuszczu 500 ml

Skadniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek
  • 200 ml 30-procentowej śmietanki Polskiej Mlekovita
  • 3-4 łyżki cukru pudru

• Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Nalać do pucharków, odstawić do lodówki do stężenia. • Truskawki umyć, usunąć szypułki. 2/3 owoców pokroić w drobną kostkę, resztę na ćwiartki. • Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Wymieszać z drobno pokrojonymi truskawkami. • Bitą śmietanę nałożyć do pucharków z galaretką. Ozdobić resztą owoców.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA