Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Dip jogurtowy z granatem


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Jogurt naturalny typ grecki 400 g
Jogurt naturalny typ grecki 400 g

Skadniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego Mlekovita
  • duża czerwona cebula
  • cytryna
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 5 gałązek mięty
  • owoc granatu
  • oliwa
  • krem balsamiczny
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać, posiekać. Natkę, koperek i miętę opłukać, osuszyć. Odłożyć po gałązce natki oraz mięty, resztę ziół posiekać.

Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Granat przekroić na pół, wydobyć pestki. Schłodzony jogurt wymieszać z cebulą, 3/4 posiekanych ziół, skórką oraz sokiem z cytryny, 1-2 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.

Dip nałożyć do miseczki, posypać pestkami granatu. Skropić oliwą oraz kremem balsamicznym. Udekorować resztą natki i mięty.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA