Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Dip jogurtowo-pomidorowy


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g

Skadniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego Polskiego Mlekovita
  • 200 g 18-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • pomidor
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 3 gałązki bazylii
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sos tabasco
  • sól
  • pieprz

• Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać. Pomidor umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bazylię opłukać, posiekać. • Połączyć jogurt, śmietanę, pomidor, keczup, cebulki dymki oraz po połowie szczypioru i bazylii. Doprawić octem balsamicznym, paroma kroplami tabasco, solą oraz pieprzem. • Dip nałożyć do miseczek, posypać resztą szczypioru i bazylii.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA