Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Dip majonezowy z szafranem


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g

Skadniki:

  • 100 g majonezu
  • 100 g 12-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • cytryna
  • szczypta szafranu
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • gałązka mięty

• Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę. Miętę umyć, osuszyć. Śmietanę wymieszać z szafranem. • Połączyć majonez ze śmietaną. Dodać otartą skórkę i sok z połówki cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dip nałożyć do miseczek, każdą porcję oprószyć mieloną papryką, udekorować miętą.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA