Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Mus z awokado i krewetek


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Śmietanka POLSKA 30% 200 ml
Śmietanka POLSKA 30% 200 ml

Skadniki:

  • 2 awokado
  • 2 szklanki gotowanych krewetek
  • 2 szalotki
  • 2 serki twarogowe naturalne Mlekovitka
  • 200 ml 30-procentowej śmietanki Polskiej Mlekovita
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 i 1/2 limonki
  • łyżka chrzanu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki bazylii
  • kilka plasterków ogórka
  • gałązka koperku

• Śmietankę ubić, wymieszać z serkami. Limonki sparzyć, osuszyć. Z jednej otrzeć skórkę, z dwóch wycisnąć sok. Sok podgrzać, wymieszać z żelatyną. • Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ. Wrzucić do malaksera, dodać połowę skórki oraz sok z 1/2 limonki, chrzan, zmiksować. Połączyć z połową serka ze śmietanką i połową żelatyny. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. • Szalotki i czosnek obrać, pokroić na kawałki. Zmiksować z krewetkami oraz pozostałą skórką z limonki. Połączyć z resztą żelatyny i serka ze śmietanką, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. • Foremki wyścielić folią spożywczą. Nałożyć mus z awokado, następnie mus z krewetek. Odstawić na co najmniej 8 godz. do lodówki. • Bazylię i koperek umyć. Mus wyjąć z foremek, zdjąć folię, przełożyć na talerzyki. Udekorować bazylią, plasterkami ogórka oraz koperkiem.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA