Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Pieczone bakłażany z purée z groszku


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g

Skadniki:

  • 2 bakłażany
  • 1/2 kg groszku
  • pęczek szczypiorku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • po 2 gałązki oregano, mięty i bazylii
  • 150 g masła klarowanego Mlekovita
  • 50 g 12-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • sól
  • pieprz

• Bakłażany umyć, pokroić w plasterki. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać. Szczypiorek i zioła umyć, posiekać. • Stopić 50 g masła klarowanego. Bakłażany posypać czosnkiem, oregano, solą oraz pieprzem, skropić masłem klarowanym. Ułożyć na blasze, piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. (lub na grillu). • Rozgrzać 50 g masła klarowanego, zeszklić cebulę. Wsypać połowę szczypiorku, bazylię, miętę i groszek, mieszając, smażyć 2-3 min. Podlać niewielką ilością wody, przykryć, dusić ok. 15 min. • Ugotowany groszek zmiksować lub rozgnieść. Dodać resztę masła klarowanego i śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem, ponownie zmiksować. • Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Upieczone bakłażany przenieść na półmisek, nałożyć purée z groszku, posypać resztą szczypiorku i chili.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA