Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Pieczarki faszerowane boczkiem


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser Gouda wiórki 150 g
Ser Gouda wiórki 150 g

Skadniki:

  • 250 g pieczarek
  • 100 g boczku
  • 150 g sera Gouda w wiórkach Mlekovita
  • cebula
  • 1-2 pomidory
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 50 g masła klarowanego Mlekovita
  • sól
  • pieprz

• Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory umyć, pociąć w kostkę. Rozmaryn oraz koperek opłukać, parę gałązek koperku odłożyć, resztę posiekać. • Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić boczek, zrumienić. Dodać cebulę, zeszklić. Dołożyć nóżki pieczarek, rozmaryn, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć 10 min. Dodać pomidory, wymieszać. • Pieczarki napełnić farszem, posypać pomidorami i serem. Ułożyć w posmarowanym resztą masła klarowanego naczyniu żaroodpornym. Piec mniej więcej 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. • Pieczarki nałożyć na półmisek, udekorować resztą koperku.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA