Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Roladki z bakłażana i sera Favita


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser FAVITA 12% tł. 270 g
Ser FAVITA 12% tł. 270 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g

Skadniki:

  • 2 bakłażany
  • kostka (270 g) sera Favita Mlekovita
  • 4 łyżki 12-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków ziemnych
  • 3 gałązki mięty
  • 2 gałązki estragonu
  • cytryna
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

• Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miętę i estragon opłukać, gałązkę mięty odłożyć, resztę ziół posiekać. • Bakłażany umyć, pokroić w plasterki. Posypać czosnkiem, solą i pieprzem, skropić oliwą. Ułożyć na blasze (lub grillu), piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. • Orzeszki posiekać, uprażyć na suchej patelni. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę. Ser rozetrzeć ze śmietaną, dodać zioła i skórkę z cytryny. Doprawić sokiem z 1/2 cytryny, solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. • Na plastry bakłażana nałożyć farsz, zwinąć. Roladki ułożyć na półmisku, skropić oliwą i sokiem z 1/2 cytryny. Posypać orzeszkami, udekorować miętą.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA