Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser FAVITA 12% tł. 270 g
Ser FAVITA 12% tł. 270 g
Sos Jogurtowy paprykowo-ziołowy 200 g
Sos Jogurtowy paprykowo-ziołowy 200 g

Skadniki:

  • 6 pomidorów
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 kostki (135 g) sera Favita Mlekovita
  • czerwona papryka
  • chili
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • majonez
  • pęczek koperku
  • 2 gałązki bazylii
  • 1/2 cytryny
  • kubek (200 g) Sosu Jogurtowego paprykowo-ziołowego Mlekovita
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści sałaty

• Pomidory umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć miąższ. Chili przekroić, usunąć pestki, posiekać. • Ser Favita pociąć w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę osączyć. Połączyć wszystkie składniki. • Sałatę umyć, osuszyć. Koperek i bazylię opłukać, 2 gałązki koperku odłożyć, resztę posiekać. Tuńczyka osączyć, połowę rozdrobnić, dodać do warzyw. • Resztę tuńczyka rozetrzeć z 1-2 łyżkami majonezu, doprawić solą oraz pieprzem. Mus przełożyć do szprycy. • Do sałatki dodać sos, posiekaną bazylię i koperek. Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Sałatkę wymieszać, nałożyć do pomidorów. Umieścić na półmisku wyścielonym sałatą. Wierzch każdego pomidora ozdobić musem z tuńczyka i koperkiem.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA