Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Szparagi w cieście francuskim


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser Sokół 150 g (otwórz-zamknij)
Ser Sokół 150 g (otwórz-zamknij)

Skadniki:

  • ciasto francuskie
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 150 g sera Sokół w plasterkach Mlekovita
  • 150 g szynki w plasterkach
  • 2-3 łyżki musztardy
  • jajko
  • oliwa
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

• Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. • Ciasto francuskie rozmrozić, lekko rozwałkować, pociąć na prostokąty. Na każdy nałożyć plasterek szynki, posmarować go musztardą, potem dodać plasterek sera i 2-3 szparagi. • Ciasto zawinąć, zlepić, ułożyć na blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA