Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Szaszłyki z klopsików i mozzarelli


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser CHEDDAR kawałki 250 g
Ser CHEDDAR kawałki 250 g

Skadniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 dymki
  • po 2 gałązki bazylii, tymianku i oregano
  • czerstwa kajzerka
  • 2 jajka
  • 100 g sera Cheddar Mlekovita
  • 50 g bułki tartej
  • mąka
  • Mozzarella Mini Mlekovita
  • masło klarowane Mlekovita
  • sól
  • pieprz

• Bazylię, tymianek oraz oregano opłukać, posiekać. Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać, zeszklić na łyżce masła klarowanego. • Kajzerkę namoczyć, odcisnąć. Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z bułką tartą. • Do mięsa mielonego dodać dymkę, zioła, odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem, masę wyrobić. Uformować niewielkie klopsiki, panierować je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej z serem. • Rozgrzać masło klarowane do głębokiego smażenia. Partiami wkładać klopsiki, usmażyć na złoto. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. • Mozzarellę osączyć z zalewy. Na szpadki nadziać na przemian klopsiki oraz kulki mozzarelli.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA