Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Mozzarella w ziołowej panierce


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser MOZZARELLA mini (kulki) 150 g
Ser MOZZARELLA mini (kulki) 150 g
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg

Skadniki:

  • 2 opakowania Mozzarelli Mini Mlekovita
  • garść pomidorków koktajlowych
  • chili
  • 2 gałązki kolendry
  • 4 gałązki bazylii
  • białko
  • 2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka kminku
  • sól
  • masło klarowane Mlekovita do głębokiego smażenia

• Pomidorki umyć. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Kolendrę oraz bazylię opłukać, połowę bazylii odłożyć, resztę posiekać. Połączyć ziarna kolorowego pieprzu, gorczycy oraz kminku. Dodać chili, kolendrę i bazylię, wszystko wymieszać. • Mozzarellę osączyć, oprószyć solą. Obtoczyć w roztrzepanym białku i przyprawach. Rozgrzać masło klarowane do głębokiego smażenia, partiami wkładać ser, smażyć 2-3 min. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku wraz z pomidorkami, ozdobić bazylią.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA