Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Minitarty z groszkiem


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser MOZZARELLA classic (kulka) 125 g
Ser MOZZARELLA classic (kulka) 125 g
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu 200 g
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g

Skadniki:

  • Na ciasto: 2 szklanki mąki
  • 150 g masła Polskiego Mlekovita
  • jajko Na nadzienie: 1/2 kg groszku
  • pęczek dymki
  • 3 gałązki mięty
  • 200 g 12-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 2 jajka
  • Mozzarella Classic Mlekovita
  • 2 łyżki masła klarowanego Mlekovita
  • sól
  • pieprz

• Zimne masło posiekać z przesianą mąką i szczyptą soli. Dodać jajko oraz 2 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, odłożyć na 30 min do lodówki. • Miętę opłukać, gałązkę odłożyć, resztę posiekać. Groszek wrzucić na osolony wrzątek, blanszować 5 min, osączyć. Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać, zeszklić na maśle klarowanym. Dodać groszek, miętę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. • Śmietanę połączyć z 2 jajkami, doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyścielić nim foremki do tarty, nakłuć widelcem. Do każdej nałożyć warzywa, zalać śmietaną, posypać serem. Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Przed podaniem ozdobić miętą.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA