Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Krewetki w cieście


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg

Skadniki:

  • 250 g surowych (szarych) krewetek
  • 1/2 szklanki piwa
  • 100 g mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 cytryny
  • masło klarowane Mlekovita do głębokiego smażenia
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści sałaty
  • po parę plasterków pomidora i ogórka

• Stopić 2 łyżki masła klarowanego. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Krewetki oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i mieloną ostrą papryką, polać masłem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać, przykryć, odstawić na godzinę do lodówki. • Zimne piwo wymieszać z mąką (dodać jej tyle, by powstało ciasto bardziej gęste niż na naleśniki), doprawić do smaku solą i pieprzem. • Rozgrzać masło klarowane do głębokiego smażenia. Krewetki zanurzyć w cieście, włożyć do masła, smażyć 2-3 min na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. • Sałatę opłukać, osuszyć. Pół cytryny pokroić w plasterki. Półmisek wyścielić liśćmi sałaty, nałożyć krewetki w cieście, udekorować plasterkami pomidora, ogórka i cytryny.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA