Mlekovita

Przystawki i sałatki

Przystawki i sałatki - Kulki ryżowe z serem Favita


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser FAVITA 12% tł. 270 g
Ser FAVITA 12% tł. 270 g
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg

Skadniki:

  • zklanka ryżu
  • kostka rosołowa
  • 100 g sera Favita Mlekovita
  • łyżka mąki
  • 100 g bułki tartej
  • jajko
  • masło klarowane Mlekovita do głębokiego smażenia
  • gałązka lubczyku
  • 2 gałązki bazylii
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz

• Zagotować 2 szklanki wody, dodać kostkę rosołową. Wsypać ryż, gotować, aż wygotuje się cały płyn (ryż ma być rozgotowany). Ostudzić w garnku. • Lubczyk i bazylię opłukać, posiekać. Ser Favita pokroić w kostkę. Do ryżu dodać zioła, 1-2 łyżeczki czarnuszki, mąkę i łyżkę bułki tartej, doprawić solą oraz pieprzem, starannie wyrobić. • Z masy zrobić placuszki, na środku położyć po kawałku sera, zwinąć, formując kulki. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. • Rozgrzać masło klarowane do głębokiego smażenia. Wrzucać partiami ryżowe kulki, usmażyć na złoto. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA