Mlekovita

Zupy - Chłodnik z botwinką


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Maślanka naturalna Polska PET 1 kg
Maślanka naturalna Polska PET 1 kg

Skadniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • szklanka bulionu warzywnego
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 400 g 18-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 200 g maślanki naturalnej Polskiej Mlekovita
  • sól
  • pieprz

Botwinkę umyć, liście posiekać, buraczki pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem, gotować 15 min, ostudzić.

Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Koperek opłukać, posiekać.

Do botwinki dodać maślankę oraz śmietanę. Dołożyć rzodkiewki, ogórek, koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wstawić na 2-3 godz. do lodówki.

Zimny chłodnik dokładnie wymieszać, nalać do szklanek.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA