Mlekovita

Zupy - Jarzynowa z fasolką i kalafiorem


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg

Skadniki:

  • 100 g fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 100 g brokułów
  • 1/2 kalafiora
  • 100 g groszku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • gałązka lubczyku
  • gałązka oregano
  • 100 g masła klarowanego Mlekovita
  • sól
  • pieprz

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na kawałki. Kalafior i brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać.

Marchewki obrać, opłukać, pokroić w słupki. Szczypiorek, lubczyk i oregano umyć, nieco szczypiorku odłożyć, resztę ziół posiekać.

Rozgrzać połowę masła klarowanego, zeszklić cebulę, czosnek oraz posiekany szczypiorek. Dołożyć fasolkę, kalafior, brokuły i marchewkę, smażyć 10 min.

Warzywa zalać 1 i 1/2 l wody, dodać resztę masła, lubczyk oraz oregano. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie.

Zupę nalać na talerze, udekorować resztą szczypiorku.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA