Mlekovita

Zupy - Botwinka


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g

Skadniki:

  • pęczek botwinki
  • 200 g mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 pęczka natki
  • 200 g 12-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 3 jajka
  • 1/2 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Zalać 2 l wody, zagotować, zszumować. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pociąć w kostkę.

Por umyć, pociąć w talarki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa, gotować ok. 40 min.

Botwinkę umyć, liście posiekać, buraczki pokroić w kostkę. Dołożyć do wywaru i gotować, aż buraczki zmiękną. Natkę opłukać, posiekać. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.

Zupę doprawić sokiem z 1/2 cytryny, łyżeczką cukru, solą oraz pieprzem. Dodać natkę i jajka, chwilę gotować. Botwinkę nalać do miseczek, każdą porcję udekorować kleksem śmietany.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA