Mlekovita

Zupy - Krupnik z pomidorami


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g

Skadniki:

  • 200 g piersi kurczaka
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 4-5 ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 gałązki tymianku
  • 200 g 18-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, pokroić w kostkę, zalać 2 l wody, zagotować, zszumować.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, pociąć w kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić w talarki. Pomidorki opłukać, pociąć na ćwiartki. Tymianek oraz natkę umyć, posiekać.

Do mięsa dodać warzywa, gotować 10 min. Wsypać kaszę, tymianek, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 30 min, aż warzywa oraz mięso będą miękkie. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, gotować 5 min. Krupnik nalać do miseczek, posypać natką.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA