Mlekovita

Zupy - Chłodnik z rzodkiewką


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Jogurt Polski naturalny 350 g
Jogurt Polski naturalny 350 g

Skadniki:

  • kubek (370 g) zsiadłego mleka Polskiego Mlekovita
  • 200 g naturalnej maślanki Polskiej Mlekovita
  • 150 g jogurtu naturalnego Polskiego Mlekovita
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki kiszone
  • dymka ze szczypiorem
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Dymkę wraz ze szczypiorem oczyścić, posiekać. Rzodkiewki umyć, odciąć końcówki, pokroić w słupki.

Ogórki kiszone pociąć w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek opłukać, posiekać.

Połączyć rzodkiewki, ogórki kiszone, dymkę ze szczypiorem, po 3/4 rzodkiewek i koperku. Wlać zsiadłe mleko, maślankę oraz jogurt, doprawić czosnkiem, solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Przed podaniem chłodnik ponownie wymieszać, nalać do miseczek, posypać resztą rzodkiewek i koperku.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA