Mlekovita

Zupy - Pomidorowa z makaronem


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g

Skadniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 300 g makaronu
  • marchewka
  • pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 gałązki oregano i natki
  • 3 gałązki bazylii
  • 200 g 12-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła klarowanego Mlekovita
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz

• Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Seler naciowy umyć, pociąć w talarki. • Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zahartować, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Oregano, natkę oraz bazylię opłukać, posiekać, wymieszać. • Rozgrzać masło klarowane, zeszklić czosnek. Dodać seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i połowę ziół, smażyć 5 min. Wrzucić pomidory, smażyć 5 min. Warzywa zalać bulionem, gotować mniej więcej 20 min. • Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, doprawić łyżką cukru, solą i pieprzem, gotować 5 min. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, gotować 5 min. • Makaron ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Nałożyć na talerze, wlać zupę, posypać resztą ziół.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA