Mlekovita

Zupy - Krem z cukinii


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g

Skadniki:

  • 200 g filetów z kurczaka
  • 2 cukinie
  • por
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • koper włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki bazylii
  • 200 g 18-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • 2 lyżki masła klarowanego Mlekovita
  • sól
  • pieprz

• Mięso pokroić w kostkę, zalać 2 l wody, zagotować, zszumować. Por i cukinie umyć, pokroić w słupki. Dymki ze szczypiorem oczyścić, czosnek obrać, posiekać. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Koper włoski oczyścić, pociąć w piórka. • Zioła umyć, gałązkę bazylii odłożyć, resztę posiekać. Rozgrzać masło klarowane, zeszklić dymkę ze szczypiorem i czosnek. Wrzucić por, smażyć 5 min. Dołożyć resztę warzyw, smażyć 10 min, dodać do mięsa.Wsypać zioła, doprawić solą oraz pieprzem, gotować 30 min. • Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, gotować 5 min. • Zupę zmiksować, porządnie podgrzać. Dołożyć pesto z bazylii, dokładnie wymieszać. Krem z cukinii nalać do miseczek, udekorować bazylią.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA