Mlekovita

Zupy - Kokosowa z krewetkami


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg

Skadniki:

  • 200 g krewetek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • pęczek dymki
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • por
  • kawałek imbiru
  • chili
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko kokosowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • limonka
  • gałązka tymianku
  • 4 łyżki masła klarowanego Mlekovita
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka ryżu
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz

• Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać, szczypior odłożyć. Marchewkę oraz seler obrać, pokroić w kostkę. Por umyć, pociąć w talarki. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Tymianek opłukać, posiekać. • Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, zeszklić dymki, por, czosnek i chili. Dołożyć marchewkę oraz seler, smażyć 10 min. Dodać imbir, tymianek i koncentrat pomidorowy, zalać bulionem, gotować 20 min. • Ryż ugotować na sypko. Limonkę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozgrzać resztę masła klarowanego, wsypać mąkę, chwilę smażyć. Rozprowadzić szklanką bulionu, wlać do zupy. • Do garnka dodać mleko kokosowe, skórkę oraz sok z limonki. Doprawić łyżeczką mielonej papryki, solą i piep- rzem, gotować 10 min. Wrzucić krewetki, gotować 3-4 min, aż staną się różowe. Wsypać szczypior, wymieszać. Na talerze nałożyć ryż, wlać zupę.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA