Mlekovita

Zupy - Serowa z kukurydzą


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser CHEDDAR kawałki 250 g
Ser CHEDDAR kawałki 250 g
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g

Skadniki:

  • 100 g piersi kurczaka
  • 100 g sera Cheddar Mlekovita
  • 200 g 12-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • marchewka
  • pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/3 pęczka natki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 gałązki tymianku
  • ciabatta
  • 2-3 łyżki masła klarowanego Mlekovita
  • sos tabasco
  • sól
  • pieprz

• Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać śmietaną, odstawić, by zmiękł. Ciabattę pokroić w kostkę, na maśle klarowanym usmażyć grzanki. • Marchewkę oraz pietruszkę obrać, seler naciowy opłukać, warzywa pociąć w kostkę. Natkę, szczypiorek i tymianek umyć, nieco szczypiorku odłożyć, resztę ziół posiekać. • Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Dodać warzywa, natkę oraz tymianek. Wszystko zalać 2 l wody, gotować 20 min. • Do zupy dołożyć kukurydzę oraz ser razem ze śmietaną, gotować, mieszając, aż ser się roztopi. Doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Wsypać szczypiorek, wymieszać. • Zupę nalać do miseczek, posypać grzankami, ozdobić resztą szczypiorku.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA