Mlekovita

Zupy - Gazpacho z mozzarellą


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser MOZZARELLA mini (kulki) 150 g
Ser MOZZARELLA mini (kulki) 150 g
Ser MOZZARELLA classic (kulka) 125 g
Ser MOZZARELLA classic (kulka) 125 g

Skadniki:

  • Mozzarella Mini Mlekovita
  • 4-5 dużych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • ogórek
  • oliwa
  • łyżka octu winnego
  • 2-3 gałązki bazylii
  • sól
  • pieprz

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, ogórek obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.

Pomidory, papryki, ogórek, cebule oraz czosnek wrzucić do malaksera. Dodać sól, 1/3 szklanki oliwy, łyżkę octu winnego i ok. 1/4 szklanki wody, zmiksować (zbyt gęsty płyn rozrzedzić zimną wodą mineralną). Odstawić na 2-3 godz. do lodówki.

Bazylię opłukać. Mozzarellę osączyć. Gazpacho doprawić pieprzem, porządnie wymieszać. Nalać do pucharków, nałożyć ser, ozdobić bazylią.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA