Mlekovita

Zupy - Okroszka z parówkami


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Klarowane 1 kg
Masło Klarowane 1 kg

Skadniki:

  • 2 l kwasu chlebowego
  • 200 g parówek
  • 2 łyżki masła klarowanego Mlekovita
  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek
  • pęczek koperku
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

Parówki pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzane masło klarowane, zrumienić, ostudzić.

Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Ogórek umyć, rzodkiewki oczyścić, pokroić w półplasterki. Ziemniaki pociąć w kostkę.

Zimny kwas chlebowy doprawić musztardą, cukrem, solą i pieprzem, starannie wymieszać.

Połączyć parówki, ziemniaki, ogórek, rzodkiewki oraz połowę koperku. Zalać kwasem chlebowym, wymieszać, odstawić do schłodzenia do lodówki.

Przed podaniem okroszkę starannie wymieszać, nalać do miseczek, posypać resztą koperku.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA