Mlekovita

Zupy - Chłodnik truskawkowy


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Śmietana POLSKA gęsta 18% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 200 g

Skadniki:

  • 1 kg truskawek
  • cytryna
  • 100 g 18-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki cukru

Truskawki umyć, kilka odłożyć do dekoracji, z reszty usunąć szypułki. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Do blendera wrzucić truskawki, wsypać cukier, dodać wino, skórkę oraz sok z cytryny, zmiksować na gładki mus. Dołożyć śmietanę, ponownie zmiksować. Odstawić na 3-4 godz. do lodówki.

Odłożone truskawki przekroić na pół. Schłodzoną zupę truskawkową nalać do miseczek, ozdobić truskawkami.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA