Mlekovita

Zupy - Czereśniowa z mozzarellą


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Ser MOZZARELLA mini (kulki) 150 g
Ser MOZZARELLA mini (kulki) 150 g

Skadniki:

  • Mozzarella Mini Mlekovita
  • 1 kg czereśni
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 goździki
  • cytryna
  • 100 g 18-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • gałązka mięty

Czereśnie opłukać, wydrylować. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem, goździkami, skórką oraz sokiem z cytryny. Wrzucić czereśnie, przykryć, gotować 10-15 min.

Mozzarellę osączyć. Miętę opłukać. Z zupy wyjąć goździki, dodać śmietanę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością wody, wlać do garnka, gotować 5 min. Zupę zmiksować, nalać na talerze, nałożyć ser, ozdobić miętą.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA