Mlekovita

Zupy - Krem z brokułów


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Śmietana POLSKA gęsta 18% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g
Śmietana POLSKA gęsta 18% 400 g

Skadniki:

  • 1/2 kg brokułów
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • seler naciowy
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • ząbek czosnku
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 200 g 18-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 2 łyżki masła klarowanego Mlekovita
  • mielony kmin rzymski
  • curry
  • sól
  • pieprz

Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, pociąć w talarki. Dymkę wraz ze szczypiorem oczyścić, posiekać.

Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obrać, posiekać. Kolendrę opłukać, 2 gałązki odłożyć, resztę posiekać.

Rozgrzać masło klarowane, zeszklić dymki ze szczypiorem, czosnek, imbir. Dodać po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i curry, brokuły, seler naciowy, kolendrę, smażyć 10 min. Warzywa zalać 2 l wody, dołożyć marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 30 min.

Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru, wlać do garnka, gotować 2 min. Zupę zmiksować, nalać do miseczek, ozdobić kolendrą.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA