Mlekovita

Zupy - Jarzynowa z bobem i groszkiem


Polecane produkty do wykorzystania w przepisie:
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu 200 g
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu 200 g
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu  100 g
Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu 100 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g
Śmietana POLSKA gęsta 12% 200 g

Skadniki:

  • 100 g bobu
  • 100 g fasolki szparagowej
  • por
  • 100 g groszku
  • 100 g brokułów
  • po 3 gałązki tymianku i bazylii
  • 100 g białej fasoli z puszki
  • 200 g 12-procentowej śmietany Polskiej Mlekovita
  • 2 łyżki masła Polskiego Mlekovita
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Bób blanszować 5 min w osolonym wrzątku, przełożyć do zimnej wody, osączyć, obrać ze skórek.

Fasolkę opłukać, odciąć końcówki, pokroić na kawałki. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki.

Tymianek i bazylię opłukać, odłożyć po gałązce, resztę posiekać. Por oczyś- cić, pociąć w talarki. Rozgrzać masło, wrzucić por, smażyć 5 min. Bób, fasolkę szparagową, brokuły i groszek zalać bulionem. Dołożyć por oraz posiekane zioła, gotować 20 min.

Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka. Dodać fasolę z puszki, doprawić solą i pieprzem, gotować 10 min.

Zupę nalać na talerze, posypać listkami bazylii, ozdobić tymiankiem.



* Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Wypasione przepisy na rodzinne spotkania” wydanej przez Ringier Axel Springer Polska dla: MLEKOVITA