Kruche ciasteczka z twarogiem BEZ LAKTOZY

Sposób przygotowania

Pomidorki parzymy we wrzątku, a następnie obieramy ze skórki. Pozostawiamy w piekarniku, nagrzanym do 70 st. C, na około 5 godzin.

Z mąki, masła, jajka, szczypty cukru oraz łyżeczki soli szybko zagniatamy ciasto. Pamiętamy przy tym, aby użyć bardzo zimnego masła, a ciasto wyrabiać jak najkrócej, aby się nie ogrzało od zagniatania. Gotowe ciasto formujemy w kule i zawijamy w folię spożywcza. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę.

W tym czasie twaróg mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm.

Ciasto możemy posypać np. czarnuszka lub suszonym rozmarynem, a następnie, za pomocą wałka, wgnieść je w surowe ciasto. Dzięki temu możemy zmieniać smak ciasteczek w zależności od upodobań. 

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okragłe ciasteczka i układamy je na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 12 minut.

Kruche ciasteczka podajemy z pastą twarogowo-jogurtową, posypane suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.