Mazurek kajmakowy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub wyrabiamy ręcznie. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wykładamy nim foremkę wraz z 1 cm rantem (można też ukształtować wałeczek i przykleić go do ciasta, wcześniej za pomocą pędzelka smarując białkiem - tak stworzymy wyższą krawędź). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. 

Przed pieczeniem ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem (widelcem można także odbić ozdobny wzór na krawędzi ciasta). Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy.

Wszystkie składniki na kajmak wkładamy do niedużego garnuszka, mieszamy. Gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odstawiamy na ok. 3 minuty, po czym gorący kajmak wylewamy na kruchy upieczony spód, równomiernie rozprowadzamy. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.

Mazurek dekorujemy bakaliami i kandyzowanymi owocami, zanim kajmak całkowicie stężeje.