Curry madras z kurczaka

Sposób przygotowania

• Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Zalać mlekiem kokosowym, odstawić na noc do lodówki. • Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zioła opłukać, natkę odłożyć, kolendrę posiekać. • Rozgrzać masło klarowane, wrzucić liście laurowe, goździki, laskę cynamonu oraz gwiazdkę anyżu, smażyć 1-2 min. Dodać cebulę, zeszklić. Wsypać po łyżeczce chili, kminu rzymskiego, mielonej kolendry, kurkumy. Dołożyć czosnek i imbir, smażyć 1-2 min. • Dodać mięso razem z mlekiem kokosowym, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo odparuje, dolać wody. Przed podaniem posypać kolendrą i ozdobić natką.