Grillowana karkówka z limonką

Sposób przygotowania

• Karkówkę umyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, następnie pociąć w sporą kostkę. Chili przekroić, usunąć pestki, posiekać. Jedną limonkę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok, pozostałe pokroić na cząstki. Kolendrę opłukać, posiekać. • Połączyć 3 łyżki oliwy, połowę posiekanej kolendry, skórkę i sok z limonki, chili, sól, pieprz, po łyżeczce mielonej kolendry oraz kminu rzymskiego. Mięso obtoczyć w marynacie, odłożyć na co najmniej 2 godz. do lodówki. • Masło klarowane stopić. Karkówkę osączyć z marynaty, nadziać na szpadki. Ułożyć na rozgrzanym grillu, piec ok. 15 min, często odwracając i smarując stopionym masłem klarowanym. Nałożyć na talerz, posypać resztą posiekanej kolendry. Ozdobić cząstkami limonki.