Delikatny, smażony filet z indyka z pieczarkami duszonymi w śmietanowym sosie. Świetnie smakuje z makaronem. Sprawdź już teraz!
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką. Mieszamy 2 łyżki oliwy, miód, musztardę, łyżeczkę ziół prowansalskich, sól oraz pieprz. Mięso obtaczamy w marynacie, odstawia do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Natkę i oregano opłukujemy, gałązkę oregano odkładamy, resztę siekamy.
Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na połowie masła klarowanego. Dokładamy pieczarki, posypujemy oregano i 1/3 natki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy 10 min. Dodajemy śmietanę Polską, dusimy 15 min.
Rozgrzewamy resztę masła klarowanego. Mięso osączamy z marynaty, wrzucamy na patelnię, smażymy ok. 7 min z każdej strony, aż się ładnie zrumieni.
Kotlety nakładamy na talerze, polewamy duszonymi pieczarkami. Posypujemy resztą posiekanej natki, ozdabiamy oregano. Podajemy z makaronem.