Kotlety z indyka z pieczarkami

Delikatny, smażony filet z indyka z pieczarkami duszonymi w śmietanowym sosie. Świetnie smakuje z makaronem. Sprawdź już teraz!

Składniki

  • 1/2 kg udźca indyka
  • 1/2 kg pieczarek
  • cebula
  • pęczek natki
  • 3 gałązki oregano
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • oliwa
  • 100 g masła klarowanego
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką. Mieszamy 2 łyżki oliwy, miód, musztardę, łyżeczkę ziół prowansalskich, sól oraz pieprz. Mięso obtaczamy w marynacie, odstawia do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Natkę i oregano opłukujemy, gałązkę oregano odkładamy, resztę siekamy.

Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na połowie masła klarowanego. Dokładamy pieczarki, posypujemy oregano i 1/3 natki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy 10 min. Dodajemy śmietanę Polską, dusimy 15 min.

Rozgrzewamy resztę masła klarowanego. Mięso osączamy z marynaty, wrzucamy na patelnię, smażymy ok. 7 min z każdej strony, aż się ładnie zrumieni.

Kotlety nakładamy na talerze, polewamy duszonymi pieczarkami. Posypujemy resztą posiekanej natki, ozdabiamy oregano. Podajemy z makaronem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+2 =