Kotlety z indyka z pieczarkami

Sposób przygotowania

• Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Natrzeć solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać 2 łyżki oliwy, miód, musztardę, łyżeczkę ziół prowansalskich, sól oraz pieprz. Mięso obtoczyć w marynacie, odstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., a najlepiej na całą noc. • Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Natkę i oregano opłukać, gałązkę oregano odłożyć, resztę posiekać. • Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na połowie masła klarowanego. Dołożyć pieczarki, posypać oregano i 1/3 natki, doprawić solą oraz pieprzem, smażyć 10 min. Dodać śmietanę, dusić 15 min. • Rozgrzać resztę masła klarowanego. Mięso osączyć z marynaty, wrzucić na patelnię, smażyć ok. 7 min z każdej strony, aż się ładnie zrumieni. • Kotlety nałożyć na talerze, polać duszonymi pieczarkami. Posypać resztą posiekanej natki, ozdobić oregano. Podawać z makaronem.