Kurczak pieczony z cytryną i ziołami

Sposób przygotowania

• Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. • Zioła opłukać, gałązkę szałwii posiekać. Zagotować osoloną wodę. Wrzucić cytrynę, gotować 10 min, wyjąć, jeszcze ciepłą nakłuć ok. 10 razy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cząstki. • Masło stopić, połową posmarować kurczaka. Nafaszerować 2 liśćmi laurowymi, gałązką szałwii i resztą ziół oraz całą cytryną. Związać nóżki, ułożyć na blasze wyścielonej folią aluminiową. • Obok umieścić ziemniaki, posypać solą, pieprzem, 2-3 liśćmi laurowymi i posiekaną szałwią, polać resztą masła. Wszystko piec ok. 90 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. • Kurczaka wyciągnąć z piekarnika, ze środka wyjąć zioła oraz cytrynę. Nakryć folią aluminiową, odłożyć na mniej więcej 15 min. Przenieść na półmisek, obłożyć pieczonymi ziemniakami, udekorować szałwią.