Kurczak tikka masala

Składniki

  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego Polskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek kolendry
  • 2 limonki
  • kmin rzymski
  • mielone chili
  • garam masala
  • kurkuma
  • sól

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, dzielimy na porcje, rozbijamy, oprószamy solą. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obieramy, siekamy. Kolendrę opłukujemy, 2 gałązki odkładamy, resztę siekamy. Jedną limonkę kroimy na cząstki, z drugiej wyciskamy sok.

Łączymy jogurt, koncentrat pomidorowy, sok z limonki, kolendrę. Dodajemy kmin rzymski, czosnek, imbir, po 1/2 łyżeczki mielonego chili, garam masala i kurkumy, mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie, odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz., a najlepiej na całą noc.

Mięso osączamy z marynaty, nadziewamy na namoczone patyczki. Układamy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy ok. 10 min z każdej strony lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Nakładamy na talerze, dekorujemy kolendrą i cząstkami limonki.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
5+2 =