Kurczak tikka masala

Sposób przygotowania

• Mięso umyć, podzielić na porcje, rozbić, oprószyć solą. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obrać, posiekać. Kolendrę opłukać, 2 gałązki odłożyć, resztę posiekać. Jedną limonkę pokroić na cząstki, z drugiej wycisnąć sok. • Połączyć jogurt, koncentrat pomidorowy, sok z limonki, kolendrę. Dodać kmin rzymski, czosnek, imbir, po 1/2 łyżeczki mielonego chili, garam masala i kurkumy, wymieszać. Mięso obtoczyć w marynacie, odstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., a najlepiej na całą noc. • Mięso osączyć z marynaty, nadziać na namoczone patyczki. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie, grillować ok. 10 min z każdej strony lub piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Nałożyć na talerze, udekorować kolendrą i cząstkami limonki.