Lasagne z pulpecikami i pieczarkami

Lazagne to pyszne makaronowe danie, rodem z kuchni włoskiej. Ale Polacy też polubili smak makaronu przekładanego sosem beszamelowym i serem. My proponujemy do tego dnia naszą Mozzarellę z Chedarem w wiókach gotowych do użycia.

Składniki

  • 400 g makaronu lasagne
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki
  • jajko
  • 200 g sera Mozzarella & Cheddar wiórki
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • gałka muszkatołowa
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Na beszamel:

  • 2 łyżki masła Polskiego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka Wypasionego 2%

Sposób przygotowania

Płaty makaronu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączamy, rozkładamy, by przeschły. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Natkę opłukujemy, gałązkę odkładamy, resztę siekamy.

Cebule i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 2 łyżkach masła klarowanego, połowę zdejmujemy z patelni. Dokładamy pieczarki, 1/2 natki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy 10 min.

Do mięsa dodajemy jajko, resztę natki, odłożoną cebulę z czosnkiem i połową sera Mozzarella & Cheddar. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Masę wyrabiamy, formujemy niewielkie klopsiki, obsmażamy na reszcie masła klarowanego.

Przygotowujemy beszamel: rozgrzewamy 2 łyżki masła Polskiego, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy. Mieszając, wlewamy mleko Wypasione. Dodajemy resztę sera, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy 5 minut.

Do naczynia żaroodpornego nalewamy nieco beszamelu, układamy warstwy z płatów makaronu, klopsików i pieczarek polanych częścią sosu. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Lasagne kroimy na porcje, nakładamy na talerze, ozdabiamy natką.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+6 =