Maślany łosoś z kruszonką i sosem z porów

Pieczony łosoś to doskonała baza do dania głównego lub dodatek obiadowy, np. do pysznej sałatki. Nasz przepis sprawdzi się jako ta pierwsza opcja - z chrupiącą kruszonką i sosem z porów zachwyci nie tylko domowników, ale i gości.

Składniki

  • 50 dag fileta z łososia
  • 4 kromki świeżego chleba pszennego lub tostowego
  • 100 g masła Polskiego
  • po 3 gałązki tymianku, bazylii, natki i estragonu
  • 2 pory
  • 50 g masła klarowanego
  • łyżka kaparów
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • łyżka mąki
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Zioła myjemy, gałązkę bazylii odkładamy, resztę siekamy. Z chleba odkrawamy skórkę, miąższ kruszymy, mieszamy z 50 g masła Polskiego, sokiem z 1/2 cytryny i ziołami.

Filet dzielimy na porcje, oprószamy solą oraz pieprzem, na wierzch nakładamy kruszonkę. Topimy 50 g masła Polskiego. Rybę umieszczamy w naczyniu do zapiekania, polewamy masłem. Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Pory myjemy, kroimy w talarki, smażymy 5 min na maśle klarowanym. Wlewamy bulion, gotujemy, aż pory będą miękkie. Dokładamy kapary, miksujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną Polską, dodajemy do sosu, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, solą i pieprzem, gotujemy ok. 5 min. Łososia nakładamy na talerze, polewamy sosem, ozdabiamy bazylią.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
1+5 =