Maślany łosoś z kruszonką i sosem z porów

Sposób przygotowania

Zioła myjemy, gałązkę bazylii odkładamy, resztę siekamy. Z chleba odkrawamy skórkę, miąższ kruszymy, mieszamy z 50 g masła, sokiem z 1/2 cytryny i ziołami.

Filet dzielimy na porcje, oprószamy solą oraz pieprzem, na wierzch nakładamy kruszonkę. Topimy 50 g masła. Rybę umieszczamy w naczyniu do zapiekania, polewamy masłem. Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Pory myjemy, kroimy w talarki, smażymy 5 min na maśle klarowanym. Wlewamy bulion, gotujemy, aż pory będą miękkie. Dokładamy kapary, miksujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do sosu, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, solą i pieprzem, gotujemy ok. 5 min. Łososia nakładamy na talerze, polewamy sosem, ozdabiamy bazylią.