Makaron z bakłażanem

Sposób przygotowania

• Bakłażan umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Oliwki osączyć, 4 pociąć w plasterki. • Suszone pomidory osączyć, pokroić w kostkę. Zioła opłukać, gałązkę bazylii odłożyć, resztę posiekać. Rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić bakłażan, smażyć mniej więcej 10 min. Dołożyć oliwki, suszone pomidory oraz zioła, smażyć 3 min. Wlać pomidory, doprawić solą i pieprzem, dusić 15 min. • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Osączyć, zostawiając szklankę wody z gotowania. • Makaron dodać do sosu, wsypać ser, wymieszać. Wlać tyle wody z gotowania, by sos był gładki. Makaron nałożyć na talerze, udekorować plasterkami oliwek oraz bazylią.