Maślany dorsz

Sposób przygotowania
  • Zaczynamy od przygotowania dorsza. Filety myjemy, oczyszczamy z pozostałych ości i porcjujemy na kawałki o masie ok.120 gram każdy. Następnie dokładnie osuszamy skórę.
  • Cukinie kroimy na kawałki wielkości kciuka. Pory myjemy, oczyszczamy oraz odcinamy zielone części, następnie przekrajamy wzdłuż na kawałki o długości około 7 cm.
  • W garnku zagotowujemy mleko ze szczyptą soli, dodajemy pory oraz cukinie i całość gotujemy około 5 minut. Mleko nada warzywom charakterystyczny delikatny smak. Odlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Pieczarki kroimy na możliwie cienkie plasterki i pozostawiamy surowe. Na małej łyżeczce masła Polskiego przesmażamy posiekaną drobno szalotkę, następnie dolewamy ocet, wrzucamy dwie gałązki tymianku i całość gotujemy na silnym ogniu, aby zredukować płyn o minimum połowę.
  • Następnie bardzo zimne masło Polskie kroimy w kostkę i dodajemy partiami do gorącego sosu. Całość mieszamy trzepaczką tak, aby sos był napowietrzony. Pilnujemy przy tym, aby sos się nie gotował.
  • Na grubej patelni rozpuszczamy klarowane masło i smażymy rybe, zaczynając od strony ze skórą. Gdy skórka sie zarumieni, przewracamy rybę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażone kawałki odsączamy na ręczniku papierowym i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Dorsza podajemy ułożonego na warzywach duszonych w mleku i polewamy maślanym sosem.
  • Całość ozdabiamy plastrami surowych pieczarek oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.