Dorsz smażony na maśle klarowanym to jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie tej białej ryby. My jeszcze dorzucamy sos maślany i warzywa, którym delikatności nadaje przygotowanie na mleku Wypasionym.
Zaczynamy od przygotowania dorsza. Filety myjemy, oczyszczamy z pozostałych ości i porcjujemy na kawałki o masie ok. 120 gram każdy. Następnie dokładnie osuszamy skórę.
Cukinie kroimy na kawałki wielkości kciuka. Pory myjemy, oczyszczamy oraz odcinamy zielone części, następnie przekrajamy wzdłuż na kawałki o długości około 7 cm.
W garnku zagotowujemy mleko Wypasione ze szczyptą soli, dodajemy pory oraz cukinie i całość gotujemy około 5 minut. Mleko nada warzywom charakterystyczny delikatny smak. Odlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy na możliwie cienkie plasterki i pozostawiamy surowe. Na małej łyżeczce masła Polskiego przesmażamy posiekaną drobno szalotkę, następnie dolewamy ocet, wrzucamy dwie gałązki tymianku i całość gotujemy na silnym ogniu, aby zredukować płyn o minimum połowę.
Następnie bardzo zimne masło Polskie kroimy w kostkę i dodajemy partiami do gorącego sosu. Całość mieszamy trzepaczką tak, aby sos był napowietrzony. Pilnujemy przy tym, aby sos się nie gotował.
Na grubej patelni rozpuszczamy klarowane masło i smażymy rybę, zaczynając od strony ze skórą. Gdy skórka się zarumieni, przewracamy rybę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażone kawałki odsączamy na ręczniku papierowym i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dorsza podajemy ułożonego na warzywach duszonych w mleku i polewamy maślanym sosem.
Całość ozdabiamy plastrami surowych pieczarek oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.