Naleśniki ze szparagami i beszamelem

Sposób przygotowania

• Zmiksować 2 szklanki mąki ze szklanką mleka, szklanką wody oraz szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstawić na 20-30 min. • Szparagi umyć, odciąć końcówki. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru oraz łyżki masła. Gotować 5 min, osączyć. • Tymianek umyć, posiekać. Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać 2 łyżki mąki, chwilę smażyć. Mieszając, stopniowo wlewać 2 szklanki mleka. Dodać 1/4 sera, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. • Ciasto naleśnikowe wymieszać. Na maśle klarowanym usmażyć naleśniki. Na każdy nałożyć po 3 szparagi, posypać tymiankiem i połową sera, zwinąć. • Ułożyć w posmarowanym 2 łyżkami masła naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, posypać resztą sera. Piec 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.