Pierogi z botwinką i serem Favita

Sposób przygotowania

• Botwinkę umyć, 2 łodygi posiekać, odłożyć. Resztę botwinki przelać wrzątkiem, osączyć, posiekać. Szczypiorek opłukać, posiekać. Ser rozetrzeć ze śmietaną, połączyć z botwinką i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. • Mąkę zaparzyć niewielką ilością wrzątku, dodać szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto, dolewając 1/2 szklanki wody. Uformować kulę, przykryć ściereczką. Odkrawać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką wyciąć kółka, na każde nałożyć po łyżeczce farszu, zlepić brzegi. • Zagotować osoloną wodę. Na wrzątek partiami wkładać pierogi, zamieszać. Gdy wypłyną, gotować 2 min, osączyć. • Pierogi nałożyć na talerze, polać stopionym masłem, posypać posiekaną botwinką.