Pierś kurczaka z serem Favita

Sposób przygotowania

• Czosnek obrać, posiekać. Chili opłukać, pociąć w talarki. Kolendrę umyć, 2 gałązki odłożyć, resztę posiekać. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę. • Ser rozetrzeć z 3-4 łyżkami jogurtu, dodać 1/4 kolendry, wymieszać. Resztę jogurtu połączyć z chili oraz pozostałą kolendrą. Doprawić sokiem z połówki cytryny, solą i pieprzem, wymieszać, odstawić do lodówki. • Piersi kurczaka umyć, osuszyć. Każdą naciąć, tworząc kieszonkę, napełnić serem Favita. Oprószyć kminem rzymskim, mielonym chili, solą, pieprzem, skórką i skropić sokiem z 1/2 cytryny. Masło klarowane stopić. • Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać masłem klarowanym. Piec ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Kurczaka nałożyć na talerze, polać dipem, ozdobić kolendrą.