Pikantne skrzydełka

Sposób przygotowania

• Chili opłukać, posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać. Skrzydełka umyć, osuszyć. Połączyć jogurt, cebulę, połowę czosnku i chili. Dodać 5 łyżek keczupu, 3 łyżki oliwy, pastę sambal oelek oraz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Skrzydełka zalać marynatą, odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki. • Połączyć 6 łyżek pikantnego keczupu, koncentrat pomidorowy, resztę czosnku i chili, sos worcester oraz ocet balsamiczny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sos przykryć, odstawić na 30 min do lodówki. • Skrzydełka osączyć z marynaty (zachować ją), ułożyć na aluminiowych tackach. Umieścić na rozgrzanym ruszcie, grillować mniej więcej 30 min lub piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Od czasu do czasu smarować marynatą, w połowie pieczenia skrzydełka odwrócić. • Sałatę opłukać, osuszyć. Skrzydełka nałożyć na talerz wyścielony sałatą, udekorować plasterkami pomidora. Podawać z przygotowanym sosem.