Rolada z papryką i żółtym serem

Soczysta rolada z indyka z serowo-warzywnym wnętrzem? Czemu nie! Sprawdź nasz przepis i zaskocz domowników lub gości.

Składniki

  • 1 kg fileta z indyka
  • 200 g sera Mozzarella & Cheddar wiórki
  • żółta i czerwona papryka
  • bulwa kopru włoskiego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po 4 gałązki oregano i tymianku
  • 100 g masła klarowanego
  • oliwa
  • łyżka musztardy diżońskiej
  • sól
  • pieprz
  • garść rzeżuchy

Sposób przygotowania

Oregano i tymianek myjemy, siekamy. Dwa ząbki czosnku obieramy, siekamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, musztardą, solą, pieprzem, 1/2 tymianku i oregano.

Mięso myjemy, oszuszamy, rozcinamy tak, by powstał jeden płat. Obtaczamy w marynacie, odstawiamy na noc do lodówki.

Rzeżuchę opłukujemy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, koper włoski oczyszczamy, kroimy w kostkę.

Cebulę i resztę czosnku obrać, posiekać, zeszklić na połowie masła klarowanego. Dodajemy papryki, koper włoski, resztę posiekanych ziół, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy 10 min.

Mięso osączamy z marynaty. Na środek nakładamy ser Mozzarella & Chedar wiórki i warzywa, zwijamy, związujemy. Roladę obsmażamy w brytfannie na reszcie masła klarowanego, podlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, od czasu do czasu polewamy wytwarzającym się sosem.

Roladę wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy na 10 min. Kroimy w plastry, ozdabiamy rzeżuchą.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
10+3 =