Sandacz z sosem jogurtowym i boczniakami na maśle klarowanym

Sposób przygotowania

Filet z sandacza kroimy na równe porcje, przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. Następnie parujemy sandacza przez około 8 minut, aby mięso było ścięte i jędrne.

Jogurt Polski mieszamy z sokiem z cytryny, drobno pokrojonym w kostkę selerem naciowym, posiekaną papryką chilli, natką pietruszki, solą oraz pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy pokrojone w paski boczniaki i posiekane ząbki czosnku. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy pokrojony groszek cukrowy, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodajemy na patelnię 2 łyżki masła Polskiego i czekamy, aż się rozpuści.

Sandacza podajemy z kaszą i boczniakami w emulsji maślanej oraz z sosem jogurtowym.